Algoritma Nedir? Algoritma Ne Demek? Algoritma Türleri Nelerdir?

Enes Ateş
4 min readSep 11, 2020

--

Algoritma, matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için, bir başlangıç ​​durumundan elde etmek için, bir sonlanan, sonlu işlemler (adımlar) kümesidir.

Algoritmalar tarafından bilgisayarlar işletilebilirler. Algoritma kelimesi, Özbekistan'ın Harezm, bugünkü Türkmenistan'ın Khiva kentinde doğmuş Ebu Abdullah Muhammed bin Musa el Harezmi isimli Türk matematikçinin adından gelir. Batılılar, el Harezmi (Al-Khwarizmi) (Latincede Algoritmi) beğeni edemedikleri için terim bu şekilde kalmıştır.

Algoritma sözcüğü Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el Harezmi adındaki Türkistan'lı alimden kaynaklanır. Bu alim 9. yüzyılda cebir alanindaki yazılı kitaba dökerek matematiğe çok büyük bir katkı sağlamıştır. “Hisab el-cebir ve el-mukabala” kitabı dünyanın ilk cebir kitabı ve aynı zamanda ilk algoritma koleksiyonunu oluşturur. Latince çevirisi Avrupa'da çok ilgi görür- alimin ismini telaffuz edemeyen Avrupalılar “algorizm” “Arap sayıları kullanarak aritmetik problemler çözme kuralları” manasında kullanımları. Bu sözcük daha sonra “algoritma” ya dönüşür ve genel kapsamda kullanılır.

Örnek Algoritma Şeması

Algoritma Nedir?

Programcılığa ilk adımda duyacağımız kelime algoritma olacaktır. Teknik tanımla algoritma, bilgisayarla bilgisayarla bilgisayarla işlem işlemlerin hangi ekran ve düzende gerçekleşeceğini belirleyen plandır. Gündelik yaşamla bağdaştırırsak, düşündüğümüz ve tasarladığımız plandırdık. Çok basit bir örnek ile çay demleme,

1-ocağı aç

2-ocağa çaydanlığı koy

3-çaydanlığa su ekle

4-ocağı aç

5-su kaynayınca çayı demle

6-tekrar su koy

7-su kaynayınca ocağı.

Başak sıralamaya göre ocağı açmakla başlar ve ocağı kapatmakla biter.

Algoritmanın Önemi Nedir?

Onun alanında birçok teknolojik araç kullanmaktayız ve bu araçların etkili bir şekilde kullanılabilmesinin sebebi sahip algoritma lardır. Günlük yaşamın karmaşık yapısından dolayı karşılaşılan problemleri çözüme ulaştırmak için yapılması gerekenleri adım adım belirleme ihtiyacı -algoritmaların önemini artırmaktadır. Bir matematik problemi çözerken, internette alışveriş yaparken, tatile çıkarken bile farkında olarak ya da olmayarak kullanmış olduğumuz algoritmalar hayatımızı şekillendirmektedir. Geliştirilmiş iyi bir algoritma ile çözüme veya kısa yoldan ulaşılması kolay karmaşık bir işlem basit bir sonuca ulaşmaktadır.

Herhangi bir tarayıcıda herhangi bir arama motoruyla web'de aradığımızı bulabilme, herhangi bir tarayıcıda herhangi bir arama motoru ile herhangi bir tarayıcıda herhangi bir arama motoruyla herhangi bir yol bulma uygulamasında kısa yolu bulabilme iyi bir algoritma elde etmek mümkündür. Organ nakli için veri oluşturularak uygun eşleştirilmesinde, üniversite tercihinde puan sıralamasına ve tercihlerine göre üniversitelere yerleştirilmesinde, bir otobüs terminallerinde seferlerinin saatlerinin bağlı ayarlanması gibi birçok yönlendirme algoritmalar önemini artırmak. Algoritmalar sadece kullanmış olduğumuz teknolojik araçlar ya da aldığımız hizmet değil kişisel yaşamlarımızda önemlidir.

Algoritma Hazırlama Kuralları Nelerdir?

# İş araştırılır ve tüm olasılıklar gözden geçirilir.
#En az komutla, kısa sürede, en doğru ve en hassas sonuca ulaştıracak çözüm yolu.
# Tanımlayıcıdır.
#Algorit işlem adımına bir numara verilir.
#Problem çözümü için gerekli olan veriler girilir.
# İşlemde açık şekilde verilir.
#Bulunan içerik veya belirli ortamlarda saklanır.

Algoritma Hazırlamanın Avantajları Nelerdir?

# Programı yazmayı kolaylaştırır.
# Hatalı kodlama oranını azaltın
#Program yazımı için geçen süreyi kısaltır.
# İşlem akışını açık bir şekilde gösterdiğinden program kontrolünü kolaylaştırır.
#Sonradan yapılacak kolaylık sağlar.

Önemli algoritma türleri:

  • Arama algoritmaları
  • Bellek yönetimi algoritmaları
  • Bilgisayar algoritmaları
  • Birleşimsel algoritmalar
  • Çizge algoritmaları
  • Evrimsel algoritmalar
  • Genetik algoritmalar
  • Kripto algoritmaları veya kriptografik algoritmalar
  • Kök bulma algoritmaları
  • Optimizasyon algoritmaları
  • Veri algoritmaları
  • Sıralama algoritmaları

Arama Algoritması

Bu algoritma türü bilgi kümesi anahtar kelimelere dayanılarak aranılan verilere ulaşmayı amaçlamaktadır. Büyük ulaştırmak için şifrelenmiş şifreli şifreli şifresidir. Bu algoritma ile listeler, şekiller ve metinler üzerinde aramalar yapılmaktadır. Başka bir kelime kelimesi yer bir kelime, görsel görseller arasında yer alan resim veya kelime bulunan bir kaydın bu algoritmalarında kullanılır.

Sıralama Algoritması

Sıralama algoritmaları dağınık halde bulunan verileri belirli özelliklerine göre sıralı hale getirebilmek için kullanılır. Sıralama algoritmalarının kullanıldığı uygulamalarda genellikle isimler alfabetik dizilime, sayılar ise matematiksel büyüklüklere göre sıralanabilirler. Sıralanması istenilen bu verilerin düzenli bir şekilde saklanması, gerektiğinde bu verilere erişimin daha hızlı olmasını sağlamaktadır. Ayrıca verileri kullanan programlara ait algoritmaların gerçekleştirilmesini kolaylaştırır.

Graf Boyama Algoritması

Graf boyama algoritması, graf üzerinde birbiriyle komşu olan düğümlere farklı atama yapma işlemidir. Graf boyamada hedefleyen en az sayı düğümlere komşularından ayrıca ayrı renk vermektir. Renklendirme verilen renk sayısı kromatik sayı olarak adlandırılmaktadır. Graf boyama bilgisayar biliminde ve günlük problemin çözümlenmesinde kullanılan bir problemdir. Anında, üniversitelerdeki sınav programlarının hazırlanmasının ve hata yapılma oranının yüksek olması aynı zamanda bu sorun yaşanması bu algoritmalara gerekli kullulanabilir. Bu soruna çözüm olarak sınav programlarını çakıştırmadan dağıtacak bir algoritmaya duymaktadır. Bu ihtiyacı giderebilmek için Graf Boyama Algoritması bulabilir ve soruna çözüm getirebilecek bir algoritma türü olarak görülebilmektedir.

Kriptografik Algoritması

Güncelde internet yapısına bağlı olarak güvenlik ön cepheden çıkmaktadır. Verilerin güvenli bir aktarılması ve elde edilmesi için kriptografi çeşitli şifreleme ve çözümleme algoritmaları verilmek üzere elde edilmesi. Kriptografi, bir iletinin birden fazla nokta üzerinden aktarıldığı yerden bağımsız bir şekilde güvenli olarak paylaşımını elde etmektedir. Şifreleme işlevinin güvenli şifreleme şifreleme işlemi kullanılan yöntemlerin ve konuşmasına dayanmaktadır. Fakat farklı nedenlerle kripto işlevlerinin açığa çıkabileceği düşünüldüğünde, bu konuşma iletişim güvenliği, kripto anahtarı denilen ek bilgi ile arttırılmaktadır. Bu şifreleme işleminde açık ileti kripto anahtarı ile şifrelenmektedir.

Genetik Algoritma

Genetik algoritma, rassal arama görüntüleme çözüm bulunmaya çalışılan, parametre kodlamaya dayanan bir algoritma tekniğidir. Genetik algoritmalar optimum çözüm çözümleri mümkün kılmaktadır. Bu algoritmalar parametre setlerinin kodları ile doğrudan doğrudan uğraşarak doğrudan uğraşmazlar. Çözüm kümesinin daraltılmış bölgelerinde arama yapmamaktadır. Genetik algoritma arama aramalarının yığınının ve popülasyonun aslında. Genetik algoritmanın bir diğer özelliği bu algoritma amaç fonksiyonunun kullanılıyor.

Sıkıştırma Algoritması

Güncelde sayısal haberleşme tekniklerinin önemi oldukça artış göstermektedir. Bu gerekli bilgisayar iletimi ve depolanması önemli değer kazanmaktadır. Sıkıştırma algoritması, bir veri kümesinde daha çok rastlanan daha düşük kodla, daha az rastlanan eşyalar ise daha yüksek uzunluktaki kodlarla temsil etme düşüncesi üzerinde kurulan algoritmadır. Sayısal çeşitli depolarda saklanırken minimum alanda maksimum veriyi saklamak olmuştur. Çeşitli yöntemlerle sıkıştırılarak alandan ve iletim zamanından tasarruf etmek.

Kök Bulma Algoritması

Türemiş veya değişmiş bir köküne indirgenmesine kök bulma denilmektedir. Kök bulma işleminin sonunda, aynı olma hali yoktur. Genelde benzer kökle eşleştirilen, kelime yeterli olmaktadır. Kök bulma algoritmasında aramalarda sağlamış olduğu en önemli, kelime ile kelime ile kalmayarak benzer sonuçlarında bulunmasını sağlamasıdır. Burada “geldi” kelimesini arayan ek olarak “gel” ile sonuçların da sunuluyor. Kök bulma algoritması ile kullanıcı hataları da en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Kök bulma algoritmalarının yanı sıra aranılan kelimelerin anlamlarını ve okuyan kök bulma algoritmalarında bulunmaktadır.

KAYNAKÇA

Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD) CİLT 5 SAYI 7 Yıl 2018, S 151–162

--

--

No responses yet